MENNEET TAPAHTUMAT

VUODEN NUORI ETELÄPOHJALAINEN TAITEILIJA 2019 –kilpailu
Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto järjestää Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun neljättä kertaa.

Kilpailun avulla pyritään nostamaan kuvataiteen profiilia ja asemaa Etelä-Pohjanmaalla, antamaan nostetta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki vuonna 1984 syntyneet tai sitä nuoremmat Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuvat tai sieltä kotoisin olevat kuvataiteilijat tai kuvataiteilijan ammattiin opiskelevat. Kilpailuun voi osallistua kaikilla kuvataidelajeilla, mutta kilpailuun osallistuvat työt eivät saa olla kolmea vuotta vanhempia.

Taiteilijat osallistuvat kilpailuun 31.8.2019 mennessä.

Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet: www.epliitto.fi
UKO WILLIAMSIN MUOTOKUVATYÖPAJA
tiistaina 15.10.2019 klo 16-18

Lokakuun residenssitaiteilija Uko Williams tutustuttaa muotokuvan maalaamiseen ilmaisessa työpajassa, joka järjestetään Villa Nelimarkassa (Pekkolantie 67, Alajärvi) tiistaina 15. lokakuuta klo 16-18.

Työpajassa maalataan paperille muotokuva käyttäen akryylivärejä. Halutessasi voit ottaa mukaan omat työskentelyvälineet, mutta paikalla on käytettävissä paperia ja värejä. Työpaja on ilmainen eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.
NÄYTTELYN AVAJAISET JA EERO NELIMARKAN SYNTYMÄPÄIVÄJUHLAT
lauantaina 12.10.2019 klo 14

Nelimarkka-museossa juhlitaan Kristian Kaarnan Yhdentyneet maisemat -valokuvanäyttelyn avajaisia ja Eero Nelimarkan syntymäpäiviä lauantaina 12.10.2019 klo 14. Näyttelyn avaa FM Marjatta Hietaniemi ja tilaisuudessa esiintyy oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Liedin helmiä kesäillassa -konsertti
25.6. klo 18.00, Nelimarkka-museo
Sopraano Heta Sammalisto-Muhonen ja pianisti Laura Pulkka saapuvat esiintymään Alajärven Nelimarkka-museossa ”Liiteli suviset linnut, keikkuivat kesäiset päivät” -liedkonsertissa tiistaina 25.6.2019 klo 18. Konsertissa kuullaan valikoima suomalaisia, ranskalaisia ja saksalaisia liedejä mm. Sibeliukselta, Kuulalta, Brahmsilta, Straussilta ja Duparcilta. Konsertin liedeissä tarkastellaan rakkautta eri näkökulmista mm. unelmoiden, nautiskellen, muistellen ja kaivaten.Sammalisto-Muhonen ja Pulkka opiskelevat molemmat Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, ja he ovat toimineet liedduona syksystä 2018 alkaen. Duo on saanut ohjausta mm. Ilmo Rannalta, Kirill Kozlovskilta ja Margareta Haverinen-Brandtilta.

Karstulalainen Heta Sammalisto-Muhonen on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa laulumusiikin osastolla vuodesta 2015, ja sitä ennen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hänen opettajanaan toimii Sirkka Parviainen. Heta palkittiin toisella palkinnolla Kangasniemen laulukilpailussa vuonna 2018.Iisalmelaislähtöinen Laura Pulkka valmistui musiikkipedagogiksi vuonna 2016 Savonia-ammattikorkeakoulusta, missä hän opiskeli Jaakko Untamalan oppilaana. Vuodesta 2017 lähtien hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa pianokamarimusiikki ja lied -maisterikoulutuksessa Teppo Koiviston johdolla.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Nelimarkka-museon kanssa. Vapaa pääsy. Vapaaehtoinen käsiohjelmamaksu 10 e.
Ennen konsertin alkua omakustanteinen kahvittelumahdollisuus. Kahvi + nelimarkkaleivos 5e.

Kuva: Juho Pulkka
和 Wa - kansainvälinen japanilaisen taiteen näyttelyn tapahtumat Alajärvellä 29.5. – 12.6.2019
Nelimarkka-museo
Tapahtumat (Nelimarkka-museo):
Ke 29.5. klo 16 - 17 Kalligrafia- ja teeseremonianäytös
To 30.5. klo 17 - 18 Luento japanilaisesta arkkitehtuurista (englanti) MAGORI Bumpei, Ph.D., University of Tokyo
klo 18 - 19 Luento perinteikkäästä japanilaisesta Ukiyo-E -puupiirrostekniikasta (japani-suomi) KUDO Shuhei, Exhibition Coordinator, CAEA

Avoimet yleisöopastukset ja -työpajat (Nelimarkka-museo) Maanantaina 3.6. kello 16.00 (kesto yhteensä noin 1,5h)
Keskiviikkona 5.6. kello 16.00 (kesto yhteensä noin 1,5h)
Maanantaina 10.6. kello 16.00 (kesto yhteensä noin 1,5h)
Kokonaisuus sisältää sekä yleisöopastuksen ja kesäisen japanihenkisen työpajan. Osallistua voi halutessaan vain toiseen. Lapset aikuisen seurassa.
Jos haluat opastuksen ryhmälle (yli 5 hlö) varaathan sen etukäteen numerosta 065572129. Hinta 20€ (alle 10 hlö) / 30€ (yli 10 hlö)

Avoinna
Nelimarkka-museo ja Villa Väinölä
Ma - pe 11 - 17
La 12 - 16
Su 12 - 17

Kirjasto
Ma, ti, to 12 - 19
Ke, pe 10-16 (Suljettu to 30.5.)
Mobile Cinema Reloaded 2019
Nelimarkka-museossa ja Alajärven keskustassa
Keskiviikkona 24.4.2019 klo 11-17

Nelimarkka-museolla pyörii keskiviikon aikana saksalaistaiteilija Annegret Bleistnerin ja Phoebe Leschin 10 videoteosta, jotka käsittelevät "sisällä/ulkona" -teemaa. Taiteilijat kuljettavat samalla ympäri museota ja kaupunkia erityistä laukkua, josta näkyvältä tablettitietokonenäytöltä näkyvät samat videoteokset. Ihmiset voivat katsoa videoita taiteilijoiden vartaloilta ja keskustella heidän kanssaan.

Bleistnerin ja Leschin teosten lisäksi museolla esillä ovat myös 11 muun taiteilijan videoteokset. Taiteilijoiden puhe ja työpaja klo. 16.00 museolla. Vapaa pääsy.

Museossa esillä olevat videoteokset:
SAGSI Group – Inside the Tiger
Christoph Nicolaus Rasha Ragab– Nile Bride
Neil Goldberg – Surfacing
Annegret Bleisteiner – inside out _my hiding places part one
Wolfgang Diller – Beyond Gentrification The Next Level
Steffi Weisman – Car Event
Essi Utriainen – Smell that smell
Tamiko Thiel – Unexpected growth
Sarah Doerfel – Voglio e non / From A to B
Phoebe Lesch – Die Statue atmet / La statue che respira
Lisa Stertz – Love. Introduction
Eva Ruhland – Macro Weather Situation

Unser Haus wird gefördert von der
Landeshauptstadt
Munchen
Kulturreferat
Shinn Maeda_Das sanfte Licht

Kuva: Mobiilielokuvakävely -performanssin varusteet
Copyright Annegret Bleisteiner/Phoebe Lesch 2019
Fantastiset paikat: Kollaasityöpaja
Nelimarkka-museo
Lauantaina 23.3. kello 12-14.00, Pekkolantie 115

Tule tekemään hauskoja kollaaseja ja luomaan fantastisia paikkoja taiteilija Julie Rafalskin kanssa. Työpajassa hän esittelee erilaisia helppoja kollaasitekniikoita ja teemana ovat oudot ja ihmeelliset paikat. Leikkaamalla ja liittämällä kuvia Alajärveltä tuttuihin kohteisiin ja rakentamalla niistä esimerkiksi ilmassa kelluvia rakennuksia, veneitä tai saaria luomme yhdessä fantastisen Alajärven!

Soveltuu kaikenikäisille. Alle 7-vuotiaat lapset aikuisen seurassa. Vapaa pääsy.

Kuva: Julie Rafalski
Queer Bodies -elokuvanäytös
Nelimarkka-museo
Queer Bodies -elokuvanäytös 13-18 -vuotiaille nuorille Nelimarkka-museolla perjantaina 22.3. kello 16.00-17.30, Pekkolantie 115

Nelimarkka-museo esittää AV-arkin tuottaman nuorille suunnatun Queer Bodies –elokuvasarjan. Rennossa tilaisuudessa jutellaan teoksista ja nähdään myös Nelimarkka-museon residenssitaiteilija Alex Spyken videoteos, jonka kautta päästään sukeltamaan yksinäisyyden teemoihin.

Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki täyttää 30 vuotta ja julkaisee osana juhlavuoden ohjelmaa yläkouluille ja toiselle asteelle suunnatun Queer Bodies -näytöksen ja oppimateriaalipaketin. Viisi teosta haastaa sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia sekä tuo esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita. Oppimateriaali on tehty yhteistyössä Seta ry:n kanssa. www.mediataidekasvattaa.fi

Vapaa pääsy ja tarjolla leffapurtavaa!

Kuva: Ruutu Artor Jesus Inkerön Swole -videoteoksesta
Kai Nieminen konsertoi
Nelimarkka-museo
Monipuolista taiteilijanuraa luova säveltäjä ja kitaristi Kai Nieminen esiintyy Nelimarkka-museolla tiistaina 19.3. klo 19.

Ohjelmassa on vanhaa ja uutta kitaramusiikkia, myös Niemisen omia sävellyksiä. Soiton lomassa Nieminen kertoo innoituksen lähteistään, joita ovat mm. pohjoisen luonto, kuvataide ja kirjallisuus. Nieminen aloitti uransa kitaristina, kitaransoiton opettajana ja pienimuotoisten soolo- ja kamarimusiikkiteosten säveltäjänä. Sittemmin hän on säveltänyt monenlaisille kokoonpanoille aina sinfoniaorkesteria myöten.

Konserttien ohjelma maksaa 10 €, lapsilta ja musiikkiopiston oppilailta maksua ei peritä. Tapahtuman järjestää Alajärven musiikkiopisto.

Kuva: Saara Vuorjoki
_muistaa_unohtaa_ 28.2. - 22.3.2019
Villa Väinölä
Alajärven yläkoulun ja lukion eläköityneen kuvataideopettaja Saila Sippolan opiskelijoiden kouluun unohtuneita kuvataidetötiä 30 vuoden ajalta.

"Kolmenkymmenen vuoden ajan kuvataidetta Alajärven yläkoulussa ja lukiossa.

Monia kiinnostavia oppilaita ja hetkiä, upeita taideteoksia, innostavia tutkimuskohteita ja ihania tunnelmia. Paljon kokeiluja, luonnoksia, piirroksia, maalauksia, veistoksia ja kirjoituksia.

Tilataidetta ja installaatioita, performanssia ja prosessinkuvausta.

Kaikkia töitä ei koskaan lopulta viety kotiin; Ne jäivät joko aivan vahingossa tai ihan tarkoituksella kuvataideluokan seinille ja hyllyille.

Viime kesänä omaksi muodostunut taideluokka piti tyhjentää, kun tilaa tarvittiin seuraajalleni. Halusin koota näistä minulle arvokkaista hylätyistä töistä näyttelyn. Prosessin aikana sain vielä pyöritellä mielessäni menneitä rakkaita vuosia ja muistella oppilaita. Sain juurta jaksain haikailla unohtuneita aikoja ja silmäillä muutamia arkea täyttäneitä ajatuksia. Tämä näyttely tuo esille ne työt, joita ei ole viety kotiin.

Niin - tämän näyttelyn päättyeessä ne voi vielä hakea! Useimmiten teoksissa on tekijän nimi joko näkyvillä tai tiedossa. Tule Villa Väinölään kulkemaan tätä matkaa minun kanssani.

_ muistaa _unohtaa _

Saila Sippola"


Villa Väinölä
Väinöntie 4
Avoinna ti-pe 13 - 17
XXIX Seurat Alaviitalan tapaan
17.3.2019 klo 13 Nelimarkka-museo
Perinteiset Seurat Alaviitalan tapaan järjestetään sunnuntaina 17.3.2019 klo 13 Nelimarkka-museossa Alajärvellä ensimmäistä kertaa yhdessä Herättäjä-Yhdistyksen Alajärven paikallisosaston kanssa. Perinteeksi ovat muodostuneet myös nisukahvit ennen seuroja samoin kuin taiteilijan, professori Eero Nelimarkan hattuun kerättävä kolehti lähetystyön hyväksi ja Siionin virret.

Eero Nelimarkan vaimo Saima (o.s. Alaviitala) oli miehensä tavoin lähtöisin uskonnollisesta kodista. Nelimarkka-museon naistoimikunnan lähes 30 vuotta sitten alkujaan ideoima tapahtuma pohjautuu Saiman kotipaikassa, Härmän Alaviitalan talossa järjestettyihin seuroihin ja kunnioittaa Eero Nelimarkan perheen vahvaa uskonnollisuutta. Nelimarkka itse ei sijoittanut itseään minkään herätysliikkeen piiriin, mutta hänen vakaumuksensa oli syvä ja erittäin tärkeä hänelle elämänsä varrella.

Puhujina seuroissa ovat rovasti Pentti Lemettinen, Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan pastori Matti Kristola sekä Herättäjä-Yhdistyksen järjestösihteeri Hanna Tuura.

Seuroihin on vapaa pääsy ja niitä ennen on kahvitarjoilu. Seurojen yhteydessä voi tutustua Nelimarkka-museon näyttelyihin Puhdetöissä , joka esittelee Arvi mäenpään miniatyyrejä lääkintöneuvos Juhani Ahon kokoelmasta sekä Mestarit yhdessä – Eero Nelimarkka ja Alvar Aalto Alajärven maisemissa. Eero Nelimarkka perusti museonsa Alajärvelle, koska koki, että taide kuuluu kaikille. Seuroihin osallistumisen yhteydessä näyttelyyn tutustuminen on maksutonta.

Teos: Eero Nelimarkka: Hartaushetki Alaviitalassa (1924).
Kuva: Henri Saranpää
Joulunaikaa Villa Väinölässä
Villa Väinölä 13.12.2018
Villa Väinölässä vietetään perinteitä kunnioittavaa, kaikille avointa joulujuhlaa taidetyöpajan ja muun ohjelman merkeissä torstaina 13.12.2018 kello 15-18.

Rakastetun kuvittajan ja taiteilijan Rudolf Koivun (1890 -1946) jouluaiheiset kuvat ja kortit ovat aiheena luovaan vanhan ajan joulutyöpajaan Ulla Hautamäen johdolla. Koivun kuvituskuvissa ja maalauksissa toistuvat suomalaisesta joulusta tutut aiheet - joulupukit ja tontut, lumileikit, lapset ja eläimet.

Työpajassa työskennellään vesiväreillä, puuväreillä ja voit myös kokeilla hiilipiirtämistä. Kaikenikäiset ovat tervetulleita työpajaan.

Taiteen tekemisen lisäksi paikalla saa laulaa tuttuja joululauluja ja jouluista teemaa tarjoillaan myös piparkakkujen ja glögin muodossa.

Aisaparin rahoittama Matkailua Alajärven Aalloilla - hanke on käynnistynyt ja hankkeen tavoitteena on kehittää Alajärven tapahtuma - ja kulttuurimatkailua. Nyt jokaisella on hyvä tilaisuus kertoa vaikuttavimmat paikalliset matkailukohteet, joita tulisi kehittää eteenpäin. Minkälaisia tapahtumia toivoisit Alajärvelle lisää? Toivelaatikko on avoinna Villa Väinölässä. Vastaa myös matkailuaiheiseen kyselyyn: mitkä ovat sinun mielestäsi Alajärven vaikuttavimmat matkailukohteet?

Villa Väinölä, Väinöntie 4, Alajärvi

Lämpimästi Tervetuloa!

Yhteistyössä: Matkailua Alajärven Aalloilla -hanke, Nelimarkka-museo, Taidepisara

Kuva: Rudolf Koivu, Amerin Kulttuurisäätiö/ Tuusulan taidemuseo
Nelimarkka-museon residenssissä avoimet ovet
Nelimarkka-museo
Maanantaina 5.11. klo. 10-14 ja tiistaina 6.11. klo.10-14. Paikalla residenssitaiteilijat Alysse Bowd ja Neil Malone. Kuvassa Alysse Bowd ohjaa performanssityöpajaa. Pekkolantie 67

Kuva: Anri Gorski
Nelimarkka-museo tarjoaa avoimen ja rennon työpajan kaikille taiteesta ja sen tekemisestä kiinnostuneille
Nelimarkka-museo
La 27.10.2018 klo 10-12

Työpajaa ohjaa australialainen taiteilija Neil Malone, jonka oma taiteellinen ilmaisu ja kehittämä metodi haastavat perinteisiä taidegrafiikan menetelmiä. Työpajassa pohditaan viivan luonnetta, sen luonnollisuutta ja keinotekoisuutta ja tutustutaan Neilin kehittämään menetelmään oman taiteen tekemisen kautta. Perinteisesti taidegrafiikassa käytetty kuparilevy korvataan akryylilla. Skanneri ja tietokone tutkivat, tulkitsevat ja lopulta tulostavat puhtaan lopputuloksen, jossa jälkiään jättää myös sattuma. Vapaa pääsy. Kielenä englanti ja suomi.

Ilmoittautumiset Nelimarkka-museolle osoitteeseen info@nelimarkka-museo.fi tai numeroon (06) 557 2129.

Kuva: Neil Malone, Coincidence 12
Nelimarkka-museo juhlistaa 150-vuotiasta Alajärven kaupunkia tarjoamalla ilmaisen sisäänpääsyn museoon ti 25. - pe 28.9.2018 sekä muuta ohjelmaa
Nelimarkka-museo 25. - 28.9.2018
Pe 28.9. klo 18.00 Tässä talossa voi nähdä aikamuotojen läpi - esitys, jossa Arto Mellerin runot antavat äänen Eero Nelimarkan maalauksille. Runot lausuu Tuija Ahola, esityksen ohjaa ja äänimaisemasta vastaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Kujala.

Villa Nelimarkka (Pekkolantie 67)
Residenssitaiteilija Mariya Marinovan näyttely Land(e)scapes
Avoinna ti 25 - pe 28.9. klo 13-17
Vapaa pääsy 

”Kun saavuin Villa Nelimarkkaan, ensimmäinen asia jonka huomasin, oli vanha huvilan katto, joka heijasti taivaan sineä aivan kuin järvi puiden takana heijasteli taivaan valoa.

Kun astuin peremmälle, näin huonekalujen värit, jotka yllätyksekseni heijastivat myös samaa valoa ja värejä, jotka ovat niin tyypillisiä Suomelle: valkoinen, vaaleanharmaa, taivaansininen. Palasin mielessäni erääseen museossa näkemääni Eero Nelimarkan maisemamaalaukseen ja aloin miettiä, olisiko Eero valinnut huvilansa värimaailman tarkoituksellisesti, sillä tiesin hänen rakentaneen huvilansa itse.

Aina kun katsoin ulos yläkerran suuresta ikkunasta, ajattelin, että Eero on katsonut samoja mäntyjä ja koivuja, jotka nyt ovat puoli vuosisataa vanhempia, mutta silti samoja. Villa Nelimarkan ateljee on täydellinen maisemien maalaamiseen. Maisemien ja täydellisen valon, jotka näkyvät valmiina ikkunasta. En enää ihmettele, miksi maailmanmatkaaja Eero palasi aina uudelleen Alajärvelle, vaan palasin samasta syystä itse. Ikävöin näitä maisemia. Kun avaan Italian Comossa studioni ikkunan, näen kattoja ja seiniä, kiviä, asfalttia ja laastia ja kuulen liikenteen ärsyttävät äänet ja naapurien melun. Silloin tunnen ikävää Suomen Etelä-Pohjanmaalle ja sen rauhaan, hiljaisuuteen ja maisemiin. Eero oli oikeassa, taide piti tuoda maaseudulle.”

Villa Väinölä (Väinöntie 4)
Avoinna  ti 25 - pe 28.9. klo  13-17
Vapaa pääsy
Esillä vanhoja valokuvia Alajärven maisemista ja Villa Väinölän historiaa.

Eero Nelimarkka - näyttely esillä Pohjanmaan museossa Vaasassa, ilmaiset linja-autokyyditykset näyttelyyn Alajärveltä tiistaina 25.9. ja torstaina 27.9., ilmoittautumiset Nelimarkka-museolle: info@nelimarkka-museo.fi / 06 5572129. Lähtö klo 13 Väinölän pihasta.

Kuva: Mariya Marinova: Land(e)scapes
Mestarit yhdessä -viikko 6.8.-12.8.
Villa Väinölä
Elokuun toisella viikolla Nelimarkka-museo järjestää jo perinteeksi muodostuneen Mestarit yhdessä -viikon.

Viikon tapahtumat liittyvät Nelimarkka-museon Mestarit yhdessä – Eero ja Alvar Alajärven maisemissa -näyttelyyn. Näyttely esittelee Suomen itsenäistymisen aikaa ja sotavuosien vaiheita Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon tuotannossa. Tänä vuonna painopiste on Villa Väinölässä, joka on vihdoin avattu yleisölle pitkän remontin jälkeen.

Keskiviikkona 8.8. klo 13 Instagram-kävely arkkitehtuuriin

Instagram on yksi monista nykymedian välineistä, joilla ihmiset jakavat kuvallisia kokemuksiaan eri asioista. Villa Väinölässä järjestetään keskiviikkona 8.8. klo 13 alkaen arkkitehti Helena Teräväisen ohjaama yhteisöllinen työpaja, jossa tutustutaan sen mahdollisuuksiin.

Suomalainen arkkitehtuuri ja rakennettu kulttuuriympäristö ovat olennainen osa yhteistä kulttuuriperintöämme. Arkkitehtuuri on kaikilla aisteilla koettavaa, ja me katsomme ja koemme omalla tavallamme. Mikä sinulle on tärkeää ja merkityksellistä ympäristössä? Mikä oikeastaan on arkkitehtuuri? Täällä Alajärven keskustassa on monta eri-ikäistä Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, ja se tarjoaa sopivan mahdollisuuden lyhyeen ns. Instagram-kävelyyn.

Instagram-kävelyyn osallistujat tarvitsevat mukaansa mobiililaitteen, jossa on kamera. Arkkitehti Helena Teräväinen kertoo aluksi tutkimuksistaan ja valokuvaamisesta, ja sitten teemme yhdessä kävelyretken lähiympäristöön ja keskustelemme näkemästämme. Julkaisemme kuvat välittömästi ”tägättynä” (#mun_alajärvi, #kulttuuriympäristö jne.) Sopii kaikenikäisille mobiilikäyttäjille.

Ryhmään mahtuu 15 osallistujaa, ja se kestää n.2,5 tuntia. Myöhemmin Alajärven arkkitehtuurin ja oman ympäristön tunnetuksi tekemistä voi edelleen jatkaa Instagramissa.

Torstaina 9.8. klo 10 Sisällissota 100 vuotta Aallon puuarkkitehtuurissa -teemaopastus. Kokenut paikallisopas, entinen kulttuurisihteeri Liisa Heinilä vetää Aallon puuarkkitehtuuriin ja sisällissodan aikaan keskittyvän opastuskierroksen. Kierros alkaa Villa Väinölästä.

Torstaina 9. ja perjantaina 10.8. klo 13 Ilmainen bussikuljetus Pohjanmaan museon Eero Nelimarkka -näyttelyyn. Kuljeuksen tarjoaa Nelimarkka-Rahasto sr. Pääsymaksu näyttelyyn on omakustanteinen. Pohjanmaan museon näyttely keskittyy nuoren Nelimarkan 1910- ja 1920–lukujen teoksiin. Niiden innoituksen lähteenä olivat Pariisin modernit taidevirtaukset ja monikansallinen taiteilijaelämä. Esillä on yli 50 maalausta sekä luonnoksia ja kirjeitä muun muassa taiteilijan Pariisin matkoilta. Paluu Väinölän pihaan n. klo 19.

Lauantaina 11.8. klo 11 – 16 Marja Kolun vuorovaikutteinen muotokuvapaja Villa Väinölässä.

Sunnuntaina 12.8. klo 11 – 16 Marja Kolun vuorovaikutteinen muotokuvapaja Villa Väinölässä.

Halukkaat mallit voivat ilmoittautua
info@nelimarkka-museo.fi / 06 5572129
Muotokuvattavia mahtuu mukaan 5-6 per päivä.

Kaikki tapahtumat järjestetään Villa Väinölässä (Väinöntie 4) ja ne ovat maksuttomia. Tapahtumiin mahtuu rajallinen määrä osallistujia joten kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon Nelimarkka-museolle paikan varmistamiseksi. Väinölässä on Mestarit yhdessä –viikolla avoimet ovet ti –pe klo 13 – 17. Esillä Marja Kolun Kasvoista kasvoihin -näyttelyn lisäksi Nelimarkka-museolle lahjoituksena saatu P.O. Hjortellin maalaama musotokuva Väinö Aallosta.
Marja Kolu: Kasvoista kasvoihin
Villa Väinölä
14.6.-12.8.

Marja Kolun vuorovaikutteisessa taideprojektissa Kasvoista kasvoihin taiteilija tulee vapaaehtoisten mallien luo, heidän tuttuun ympäristöönsä tai järjestää piirustustilanteen julkiselle paikalle. Ennen varsinaista muotokuvapiirustusta katsotaan muotokuvataiteen klassikoita ja keskustellaan erilaisista muotokuvien toteutustavoista tai tarkastellaan mallien omien valokuva- albumien kuvien pohjalta syntyneitä ajatuksia, muistoja tai aikalaistapahtumia. Kolun ensimmäinen vuorovaikutteinen potrettipaja toteutui Vaasan kalasataman rannassa vanhassa satamavalvojan mökissä kesällä 2013 ja nyt pajoja ja näyttely pidetään Villa Väinölässä.

Kasvoista kasvoihin -projekti perustuu ihmisten väliseen keskusteluun ja vuorovaikutukseen. Vuorovaikutteinen taideprojekti on yksi nykytaiteen muoto, jota kuvaa parhaiten tutkija Nicholas Bourriaud kirjoituksessaan Relationaalinen estetiikka. Borriaudin mukaan vuorovaikutus voi olla yhdessäoloa, puhumista, elävänä veistoksena seisomista. Taidetila on tällöin joko museo, kauppakoju julkisessa tilassa, verstas, kahvila tai muu soveltuva tila. Taideteos on olemassa vain vuorovaikutuksen kautta. Kolun teokset eivät ole siis muotokuvien sarja muotokuvataiteen perinteisessä mielessä. Lopputulemana ovat konkreettiset kasvopiirustukset paperilla. Kolun piirtämät teokset kootaan näyttelyksi ja mukana näyttelyssä on pätkiä käydyistä keskusteluista. Näyttely koostuu käsivaralla piirretyistä ja vesiväreillä maalatuista muotokuvista, jotka on piirretty kolmen viime vuoden ajan Pohjanmaalla. Taiteilija jatkaa vuorovaikutteista piirtämistä Alajärvellä näyttelyn aikana.

Kemin maakunnassa syntynyt, nykyään Mustasaaressa asuva ja työskentelevä Kolu on työskennellyt taiteilijana ja kuraattorina useissa näyttelyprojekteissa. Hän on toiminut kuvataiteen läänintaiteilijana ja toteuttanut useita poikkitaiteellisia projekteja sekä julkisia teoksia. Näyttelyä ovat tukeneet Pohjanmaan liiton kulttuurilautakunta, Mustasaaren kunnan kulttuuritoimi sekä Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto.

Villa Väinölä
Väinöntie, Alajärvi
Avoinna näyttelyn ajan 14.6.-12.8. ti-pe 13-17.

Muotokuvapajojen ajankohdat:
la 30.6. klo 11-15.30
su 1.7. klo 11-15.30
la 7.7. klo 11-15.30
su 8.7. klo 11-15.30
la 11.8. klo 11-16
su 12.8. klo 11-16

Halukkaat mallit voivat ilmoittautua
info@nelimarkka-museo.fi / 06 5572129
Muotokuvattavia mahtuu mukaan 5-6 per päivä.
Museoviikko Nelimarkka-museossa
Nelimarkka-museo
Museoviikkoa vietetään tänä vuonna 15.-20.5. teemalla Verkostot esille.

Viikko on osa Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta. Kansainvälistä museopäivää vietetään perjantaina 18.5.

Nelimarkka-museoon on koko museopäivän ilmainen sisäänpääsy.

Kello 17 alkaen tarjoillaan kakkua ja kahvia.
Kello 19 ohjelmassa on kulttuuriyhdistys Karikon tuottama esitys Tässä talossa voi nähdä aikamuotojen läpi, jossa yhdistyvät kahden eri ikäpolven järviseutulaisen ajatukset ja näkemykset elämästä. Esityksessä Arto Mellerin runot antavat äänen Eero Nelimarkan maalauksille. Lisäksi esitykseen on rakennettu äänimaisema. Runot lausuu Tuija Ahola, esityksen ohjaa ja äänimaisemasta vastaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Kujala.

Viikonloppuna alajärveläislähtöinen graafikko Mari Hallapuro ohjaa avoimen grafiikan kurssin yli 15-vuotiaille. Kurssilla tutustutaan monotypia- ja kuivaneulatekniikoihin.

Ilmoittaudu kurssille info@nelimarkka-museo.fi / 06 5572129. Kurssille mahtuu mukaan 10 henkilöä. Opettajalta on mahdollista ostaa kuparilaattoja, muovilaattoja ja syväpainopaperia työpajaa varten. Nelimarkka-museo tarjoaa muut materiaalit. Museoviikkoa vietetään Nelimarkka-Rahaston tuella.

Grafiikan kurssin ohjelma:
KUIVANEULA JA MONOTYPIA (10x45 min)
Lauantai 19.5. klo 12-16

Aluksi opettaja esittäytyy ja esitelmöi lyhyesti omasta työskentelystään ja teoksistaan. Tämän jälkeen esitellään kahden päivän työpajassa käytettävät tekniikat ja tutustutaan niihin kuvallisin esimerkein. Tämän jälkeen siirrytään pajan puolelle, jossa tutustutaan käytettäviin materiaaleihin ja työvälineisiin, esim. painopapereihin ja väreihin. Aloitetaan painolaatan valmistaminen ja pyritään saamaan laatta valmiiksi lauantain vedostuspäivää varten. Laatan jatkotyöstäminen on mahdollista vielä sunnuntaina.

Sunnuntai 20.5. klo 12-16
Muista ottaa päivää varten essu tai muut suojavaatteet! Vedostuspäivä. Päivän aluksi opettaja esitelmöi prässityöskentelystä ja näyttää vedostusprosessin sekä kuivaneulatekniikalle että monotypialle. Jatketaan omien laattojen parissa työskentelyä ja vedostetaan kuvia opettajan avustuksella. Työpajatyöskentelyn lomassa on mahdollista pitää 15-30 min välipalatauko. Opettajalta on mahdollista ostaa kuparilaattoja, muovilaattoja ja syväpainopaperia työpajaa varten. Varaa käteistä!

-kuparilaatat: n. 4-10 €/kpl
-painopaperit (78 cm x 106 cm) 5 €/kpl
-muovilaatat n.2-5€/kpl

Kuva: Laura Konttinen
XXVIII Seurat Alaviitalan tapaan
Nelimarkka-museo
Perinteiset Seurat Alaviitalan tapaan järjestetään sunnuntaina 11.3.2018 Nelimarkka-museossa Alajärvellä.

Eero Nelimarkan vaimo Saima (o.s. Alaviitala) oli miehensä tavoin lähtöisin uskonnollisesta kodista. Nelimarkka-museon naistoimikunnan ideoima tapahtuma pohjautuu Saiman kotipaikassa, Härmän Alaviitalan talossa järjestettyihin seuroihin ja kunnioittaa Eero Nelimarkan perheen vahvaa uskonnollisuutta. Nelimarkka näki elämänuransa myös jumalan lahjana: ”Jolla on kauneuden tajunta, hänelle on Jumala sen lahjana jakanut edelleen muille annettavaksi.” Eero Nelimarkka myös koki, että taide kuuluu kaikille, josta syystä hän perusti museon Alajärvelle.

Tilaisuus alkaa nisukahveilla kello 13.30 ja jatkuu puhujien sekä Siionin virsien parissa kello 14. Tilaisuudessa kerätään kolehti lähetystyön hyväksi professori Eero Nelimarkan hattuun.

Puhujina seuroissa ovat Herättäjä-Yhdistyksen Pohjoisen alueen, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun aluesihteeri Urpo Karjalainen sekä Herättäjä-Yhdistyksen Etelä-Pohjanmaan alueyhteyshenkilö Lilja Lindholm.

Seuroihin on vapaa pääsy ja niiden yhteydessä voi ilmaiseksi myös tutustua Nelimarkka-museon ”Helmiä ja harvinaisuuksia” sekä ”Mestarit yhdessä” -näyttelyihin.

Tervetuloa!
SININEN & VALKOINEN
24.3.2018 klo 12-15
INDIGO KANKAANVÄRJÄYSTYÖPAJA
residenssitaiteilija Lisa Iglesiasin opastuksella

Juhlistaaksemme Suomen lipun satavuotista historiaa, teemme työpajassa omat sinivalkolippumme indigovärjäystekniikoilla.

Ilmaisessa työpajassa pääset kokeilemaan eri värjäystekniikoita (mm. solmuvärjäys, shibori). Materiaalit tulevat museon puolesta, mutta voit tuoda halutessasi pari omaa luonnonmateriaalista valmistettua pienikokoista tekstiiliä värjättäväksi.

Laitathan työpajaan mukavat vaatteet ja kengät, jotka saavat suttaantua.

Työpaja pidetään englanniksi ja suomeksi.

max. 15 osallistujaa. Työpajaan voi ilmoittautua ja kysyä lisätietoja museolehtorilta: pauliina.leikas@alajarvi.fi Paikalle voi myös saapua ilman ennakkoilmoittautumista!

Tapahtuman Facebooksivu.
Alvar Aallon 120-vuotissyntymäpäivät Villa Väinölässä
3.2.2018, Villa Väinölä
Kansallisarkkitehtimme Alvar Aalto täyttäisi 120 vuotta 3.2.2018. Nelimarkka-museo järjestää Alvar Aallon syntymäpäivien kunniaksi ohjelmaa Villa Väinölässä (Väinöntie, Alajärvi) klo 12 - 15.

Villa Väinölän remontti on edennyt pitkälle ja Väinölä valmiiksi -hanke sai jatkoaikaa. Tilaisuudessa pääsee tutustumaan Väinölän tiloihin yläkertaa myöten. Alakerrassa on esillä vanhoja valokuvia Aallon Alajärveltä. Lisäksi syntymäpäiväohjelmassa on työpaja, jossa rakennellaan, piirretään ja maalataan. Kaikille avointa non-stop -työpajaa klo 12 - 14 ohjaa Ulla Hautamäki.

Syntymäpäiviltä saa mukaan kortin, joka oikeuttaa kaksi yhden hinnalla -sisäänpääsyyn Nelimarkka-museon Mestarit yhdessä -näyttelyyn tammikuun loppuun saakka. Näyttely kertoo kahden taiteilijamestarin, Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon elämästä ja työstä Alajärven näkökulmasta.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.
Alajärven kaupungintalon juhlavalaistus itsenäisyyspäivänä
Valaistus toteutetaan ti 5.12. klo 18 – to 7.12. välisenä aikana.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuosi on synnyttänyt monenlaisia tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa, joiden kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Vuosi huipentuu itsenäisyyspäivän viettoon.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Etelä-Pohjanmaan liitto on toivonut yhtenäistä sinisävyistä juhlavalaistusta maakunnan julkisiin rakennuksiin. Alajärven kaupungintalo valaistaan molemmin puolin syvänsinisillä valoilla ja rakennuksen pitkälle seinälle ohjelmoidaan värien joukosta ajoittain näkyvä Suomen lippu. Suomen lippu tulee esiin värien vaihtuessa ja taiteilija kuvaa sillä Suomen vaiheita iloisin ja synkin, lämpimin ja kylmin värisävyin.

Nelimarkka-museon tuottaman ja Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittaman valaistuksen toteuttaa kuvataiteilija Antti Maasalo. Valot syttyvät itsenäisyyspäivän aaton illan hämärtyessä klo 18 ja ne palavat koko itsenäisyyspäivän ja -yön.

Liikkeeseen perustuvan kineettisen taiteen uranuurtaja Antti Maasalo keskittyy teoksissaan valoon, pimeyteen, tilaan ja energiaan. Hänen tuotantonsa on suurelta osin valotaidetta, jota on nähty viimeksi tänä vuonna Pohjanmaan museossa ja Lehtimäen Suokonmäellä.

Julkisille paikoilla Maasalo on toteuttanut mm. konserttivalaistuksia, Tampereen valoviikkojen juhlavuoden valaistuksen v. 1995 - 96, Keravan kirkon valaistuksen 90-luvulla ja Espoon kulttuurikeskuksen kuution vaihtuvan värivalaistuksen v. 2000.

Alvar Aallon suunnittelema Alajärven kaupungintalo valmistui v.1967. Valkoinen rakennus on sijoitettu maastoon siten, että harmailla graniittilohkareilla päällystetty valtuustosalin puoleinen pääty nousee huomattavasti muita osia korkeammaksi. Kaupungintalo on osa Aallon suunnittelemaa kaupunkikeskusta, joka sijoittuu C.L. Engelin suunnitteleman kirkon läheisyyteen.

Valaistus on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Kuva: Antti Maasalon valoteos Lehtimäen Suokonmäen näyttelystä v. 2017 (Kuvaaja: Päivi Haapaniemi)
Eero Nelimarkan syntymäpäivät 10.10.
Eero Nelimarkan syntymäpäivät 10.10.
Nelimarkka-museo
Nelimarkka-museossa juhlitaan perinteisiä Eero Nelimarkan syntymäpäiviä tiistaina 10.10.2017 klo 16–19.30.

Kakkukahvien lomassa voi tutustua Ritva Lindbergin näyttelyyn Sata taivasta sekä Suomi 100 -loppuvuoden perusnäyttelyyn Mestarit yhdessä. Ohjelmassa on lisäksi Ritva Lindbergin ohjaama non-stop akvarellityöpaja Eero Nelimarkan hengessä klo 16–19 ja alajärveläis-lehtimäkeläisen Capriccio Ensemblen konsertti klo 18.30 alkaen.

Syntymäpäivän kunniaksi esitetään myös professori Riitta Nelimarkan tuoretta dokumenttielokuvaa isoisästään Eero Nelimarkasta.

Syntymäpäiville on vapaa pääsy, tervetuloa!

Kuva: Eero Nelimarkka, Omakuva, 1922
Taidetta & tekniikoita
Taidetta & tekniikoita
Nelimarkka-museo
Nelimarkka-museossa alkavat uudet senioreille suunnatut taidepajat.

Kokoontumiset ovat kerran kuussa torstaisin kello 12-15. Kolmen tunnin vierailulla tutustutaan Nelimarkka-museon ajankohtaiseen näyttelyyn ja tehdään oma pieni taideteos näyttelyyn tai teokseen liittyvästä teemasta vaihtelevilla tekniikoilla. Keskustellaan taiteesta ja tehdään itse sekä nautitaan iltapäiväkahvit.

Opastukset ja työpajat pitää Nelimarkka-museon museolehtori Aino Mäntyvaara. Taidepajoihin voi tulla kerran tai jokaiselle kerralle, yhdessä tai yksin. Ennakko-osaamista ei tarvita – uteliaisuus, mielenkiinto ja innostus riittävät.

Yhden kerran hinta on viisi euroa sisältäen sisäänpääsyn ja opastuksen näyttelyyn, materiaalit ja ohjauksen sekä kahvin. Taidepajoihin mahtuu 15 osallistujaa kerrallaan.

Tervetuloa!

Tapaamispäivät ja näyttelyt:

16.2. Katri Yli-Erkkilä – Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija
16.3. Pohjalainen taiteilijaliitto
20.4. Pohjalainen taiteilijaliitto
11.5. Pohjalainen taiteilijaliitto
KESÄTAUKO
17.8. Mestarit yhdessä
21.9. Mestarit yhdessä

Ilmoittautuminen viimeistään saman viikon maanantaina:
Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / p. 044 297 0501 / p. 06 557 2129
Mestarit yhdessä -viikko
Mestarit yhdessä -viikko
Nelimarkka-museo
7.-13.8.2017
Elokuun toisella viikolla Alajärvellä järjestetään Mestarit yhdessä -viikko.

Viikon tapahtumat liittyvät Nelimarkka-museon Mestarit yhdessä – Eero ja Alvar Alajärven maisemissa -näyttelyyn. Näyttely esittelee Suomen itsenäistymisen aikaa ja sotavuosien vaiheita Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon tuotannossa. Alajärvi kuului eri vaiheissa molempien mestareiden elämään – lapsuuteen, Suomen itsenäisyyden alkuun, sotavuosiin ja vanhuuden päiviin.

Tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Tiistaina 8.8. Nelimarkka-museolla juhlitaan museon syntymäpäiviä kakkukahvien ja näytelmän kera. Juhla alkaa kello 13, jonka jälkeen esitetään Eero Ojajärven käsikirjoittama teatterikappale Kaksi viisasta miestä. Esillä Mestarit yhdessä - Eero ja Alvar Alajärven maisemissa -näyttely. Juhlaan on vapaa pääsy.

Keskiviikkona 9.8. järjestetään Alajärvi-Lehtimäki -kulttuurikierros linja-autolla. Lähtö on Alajärven kirkon pihalta kello 11.00 ja paluu samaan paikkaan kello 17.00. Reitti kulkee Nelimarkka-museolta Antti Maasalon veistosreitille, keskustan Aalto-rakennusten kautta Lehtimäen Suokonmäelle ja jatkaa Maasalon ateljeetalolle sekä Tuula Ylivinkan ja Seppo Pusan näyttelyihin. Hinta koko kierrokselle on 30€ osallistujalta. Linja-autokierroksen lisäksi hintaan kuuluu näyttelyopastus ja sisäänpääsy Nelimarkka-museolla, opastus Alajärven Aalto-kohteisiin ja Lehtimäen näyttelyihin sekä keittolounas Suokonmäellä.

Ilmoittautuminen 7.8. mennessä ja lisätiedot:
info@nelimarkka-museo.fi, p. 06 557 2129.

Torstaina 10.8. Alvar Aalto -akatemian johtaja, palkittu arkkitehti Esa Laaksonen puhuu Alvar Aallon arkkitehtuurista Alajärven kirjastolla (Kirkkotie 7) kello 18. Luennolle on vapaa pääsy.

Tapahtuman tiedote ladattavana pdf-tiedostona.
Nurkanvaltaajat - Jouni Mäkipellon valokuvia
Nurkanvaltaajat - Jouni Mäkipellon valokuvia
Villa Nelimarkka
20.6.-11.8.2017
Lehtimäkeläinen Jouni Mäkipelto on kuvannut luontoa jo yli 40 vuotta. Hän on kulkenut vuosia esimerkiksi karhujen jalanjäljillä. Villa Nelimarkan näyttelyssä pääosassa ovat linnut ja eläimet, jotka viihtyvät latojen ympärillä. Mäkipellon kuvissa tärkeitä ovat myös hirsiladot, jotka ovat jo miltei hävinneet maisemasta.

Nurkanvaltaajat on Mäkipellon kolmas yksityisnäyttely. Hänet on palkittu myös esimerkiksi Vuoden luontokuva-kilpailussa.

Villa Nelimarkka (Pekkolantie 67) on avoinna 20.6.-11.8.
ti-pe klo 13-17. Juhannusaattona suljettu. Vapaa pääsy.

3.8.2017 klo 17.30 Keskustelutilaisuus, jossa Jouni Mäkipelto kertoo kuvistaan. Vapaa pääsy!

Kuva: Jouni Mäkipelto, Nurkanvaltaaja.
Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017
Nelimarkka-museo
17.3.-31.7.2017
Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto järjestää Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun kolmatta kertaa 17.3.-31.7.2017. Kilpailun avulla pyritään nostamaan kuvataiteen profiilia ja asemaa Etelä-Pohjanmaalla, antamaan nostetta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita. Kilpailuun voivat osallistua kaikki vuonna 1981 syntyneet tai sitä nuoremmat Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuvat tai sieltä kotoisin olevat kuvataiteilijat tai kuvataiteilijan ammattiin opiskelevat. Kilpailuun voi osallistua kaikilla kuvataidelajeilla, mutta kilpailuun osallistuvat työt eivät saa olla kolmea vuotta vanhempia. Taiteilijat osallistuvat kilpailuun 31.7.2017 mennessä.

Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet: www.epliitto.fi
VALTAKUNNALLINEN MUSEOVIIKKO
VALTAKUNNALLINEN MUSEOVIIKKO
Nelimarkka-museo
16.-21.5.2017
Valtakunnallista museoviikkoa vietetään 16.-21.5.2017 ja Nelimarkka-museo järjestää viikon aikana kaksi avointa ja ilmaista residenssitaiteilijoiden työpajaa sekä tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn kansainvälisenä museopäivänä torstaina 18.5. Työpajoihin ei tarvita ennakko-osaamista ja kaikki materiaalit löytyvät paikan päältä.

Tiistaina ja keskiviikkona 16.-17.5. kello 18-20 australialainen taiteilija Heja Jung Chong pitää aikuisille työpajan, jossa tutustutaan maalaus- ja piirustustekniikoihin sekä harjoitellaan asetelmamaalausta akryylivärein. Osallistujat voivat tuoda valmiita kuvia työpajaan, joiden pohjalta tehdään harjoituksia.

Torstaina 18.5. ilmainen sisäänpääsy Nelimarkka-museoon kansainvälisen museopäivän kunniaksi.

Perjantaina 19.5. kello 15-17 ranskalainen taiteilija Naï Zakharia pitää Kalevala-aiheisen kuvitustyöpajan lapsille ja nuorille. Työpajassa piirretään Kalevalan hahmoja, joille tehdään yhteinen tausta.

Voit ilmoittautua työpajoihin ennakkoon tai saapua paikalle ilman ennakkoilmoitusta.

Tervetuloa!
Frans Veskoniemi esiintyy Nelimarkka-museossa 29.4.2017 kello 15
Frans Veskoniemen pianokonsertti
Nelimarkka-museo
29.4.2017 kello 15
Pianokonsertin kappaleet ovat tekniseltä vaikeustasolta hyvin vaativia: konsertin aloittavat Franz Lisztin pahamaineiset La Campanella ja Kuolontanssi. Mukana on myös muuta romantiikan ajan musiikkia, kuten Lisztin myöhäisempää tuotantoa, joka on teknisesti anteeksiantavampaa ja harmonialtaan modernimpaa, sekä kaksi Felix Mendelssohnin kirkkaimmista pianoteoksista.

Konsertissa kuullaan lisäksi Veskoniemen omia sävellyksiä, jotka ovat sekä harmonisesti että teknisesti värikkäitä. Hän on tehnyt sävellyksiä niin orkesterille, kuorolle kuin pienemmillekin kamarimusiikkikokoonpanoille pianosävellyksiä unohtamatta. Hänen sävellyksiään on esitetty Kaustisen kamarimusiikkiviikoilla vuosien 2015-2017 aikana.

Frans Veskoniemi on 18-vuotias abiturientti Kaustisen musiikkilukiosta. Hän asuu Lapualla ja on opiskellut pianonsoittoa suorittaen viime syksynä musiikkiopistotason Kokkolan konservatoriolla.

Konsertin ohjelma:
Franz Liszt - Kuolontanssi, La Campanella, Synkkä gondoli (La lugubre gondola), Ajatuksia kuolleista (Penseé des morts)
Felix Mendelssohn - Etydi op. 104a, 1
Moritz Moszkowski - Virtuosoetydi g-mollissa
Frans Veskoniemi - Variaatioita Annika Führmannin teemaan

Konserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Kuva: Frans Veskoniemi harjoittelee opettajansa Janusz Grzelazkan ohjauksessa.
Työmatka -performanssi
Työmatka -performanssi
Nelimarkka-museo
26.4.2017 kello 16
Villa Nelimarkalta Nelimarkka-museolle


Huhtikuussa Nelimarkka-residenssissä työskentelee turkulainen kuvataiteilija Vilma Koskela (s. 1990). Koskela esittää keskiviikkona 26.4. Työmatka -performanssin, joka alkaa Villa Nelimarkan pihasta (Pekkolantie 67) ja päättyy Nelimarkka-museolle (Pekkolantie 123). Performanssin kesto on alle puoli tuntia.

Koskela on kiinnostunut siitä, miten pitkällä yksittäisen valinnan juuret ovat tapakulttuurin jatkumossa. Kun vakiintuneeseen ajattelumalliin nojaavan tavan tai tottumuksen tiivistää yhdeksi selkeäksi teoksi, se irtoaa kuin tarra taustastaan ja paljastaa huvittavan, mutta samalla traagisen järjettömyytensä. Koskela pyrkii kyseenalaistamaan yksinkertaistamalla kulttuuristen tottumusten järjellisyyttä.

Koskelan teosten keskiössä on ympäristön ja yksilön suhde suomalaisen mielen ja luonnon maisemassa. Hän pohtii ympäristön merkitystä yksilön valintaan ja toisaalta valinnan vaikutusta ympäristön mahdollisuuksiin. Sekä kulttuuri, että luonto jatkuvat loputtomien toistojen mahdollistamina.

Koskela työskentelee performanssin ja digitaalisen median parissa. Teokset muotoutuvat usein installaatioiksi eli esinekoosteiksi, joissa yksittäinen, pelkistetty performatiivinen teko on toteutuksen pääosassa.

Tervetuloa!

Kuva: Vilma Koskela, Kehitysapu, 2016
Lähtöviiva - piirustustyöpaja
LÄHTÖVIIVA
Villa Nelimarkka
PIIRUSTUSTYÖPAJA 18.–19.2.2017
PAIKKA: Villa Nelimarkka, Pekkolantie 67
AIKA: Kello 10–15 molempina päivinä

Työpaja on suunnattu niin aloittelijoille kuin tottuneille piirtäjille 13-ikävuodesta aikuisiin, jotka haluavat uusia tuulia omaan tekemiseensä. Työpajassa pidetään hauskaa ja harjoitellaan piirtämistä vauhdikkaiden ja intensiivisten harjoitusten avulla. Osallistujat tutustuvat omaan persoonalliseen kädenjälkeensä piirtäjinä ja harjoittelevat ryhmä-, pari- ja yksilöharjoitusten avulla improvisaatiota.

Opettajana toimii taiteilija Verónica Gómez. Työpaja on kaksipäiväinen ja osallistujia mahtuu 15. Kumpanakin päivänä työskennellään viisi tuntia ja päivien aikana on kahvitauko, jolloin voi syödä omia eväitä. Työpajan kielet ovat englanti ja suomi. Osallistuminen on ilmaista.

Verónica Gómez (1978) on argentiinalainen kuvataiteilija ja opettaja. Hän on maalaustaiteen professori ja on osallistunut sekä yksityis- että ryhmänäyttelyihin Argentiinassa ja muualla maailmassa. Parhaillaan hän opettaa Buenos Airesissa, missä hän myös asuu ja työskentelee. Verónican kotisivu: www.veronica-gomez.com.ar

Imoittaudu 12.2.2017 mennessä Nelimarkka-museon museolehtorille: Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / p. 044 297 0501

Tervetuloa!

Kuva: Verónica Gómez, Nimetön.
Terhi Ahon konsertti
Terhi Ahon konsertti
Nelimarkka-museo
Su 12.2.2017 klo 15

Alajärveläislähtöisen Terhi Ahon (s. 1984) musiikkiopinnot alkoivat Alajärven musiikkiopistossa 1992. Hän aloitti sellon soitolla ja vähitellen mukaan tulivat pianon ja urkujen soitto. Aho valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta syksyllä 2012. Pääaineena hän on opiskellut kirkkomusiikkia ja hänen syventymiskohteensa on ollut laulu. Laulua Aho on opiskellut Aulikki Eerolan, Marjut Hannulan ja professori Dorothy Irvingin johdolla.

Terhi Aho on työskennellyt kanttorina Malmin seurakunnassa Helsingissä ja parhaillaan hän toimii urkurina Eskilstunan seurakunnassa Ruotsissa. Tällä hetkellä hän valmistelee laulun diplomitutkintoa Sibelius-Akatemiaan Dorothy Irvingin johdolla. Nelimarkka-museon konsertti on osa tutkintoon valmistautumista.

Ahon säestäjänä toimii Helena Säily, joka valmistui v. 1985 soitonopettajaksi Oulun Konservatoriosta ja suoritti v. 1987 Sibelius-Akatemian III -tutkinnon pianonsoitossa. Tällä hetkellä Säily toimii Jämsän seurakunnan kanttorina.

Konsertin monipuolinen ohjelmisto koostuu Ahon laulamista liedeistä, ooppera-aarioista, kantaattiaarioista sekä sopraanosooloista.

Konsertin aloittavat musiikkiopiston oppilaat Teresa Jaakkola, piano ja Milja Latvala, viulu. Latvalaa säestää Riitta Thiam pianolla.

Liput 10€ (sisältää pääsymaksun museon näyttelyihin).
Hetki kahvin ja kulttuurin parissa Nelimarkka-museossa loppiaisviikonloppuna
7.-8.1.
Nelimarkka-museo osallistuu museoiden yhteiseen loppiaisviikonloppuun, joka avaa Suomi 100-juhlavuoden. Loppiaisviikonloppuna Nelimarkka-museo on avoinna lauantaina ja sunnuntaina 7.-8.1. normaalisti. Perjantaina 6.1. museo on suljettu.

Sunnuntaina 8.1. vietämme hetken kahvin ja kulttuurin parissa. Tarjoamme kaikille kävijöille kahvin, joka sisältyy pääsylipun hintaan. Paikan päällä on mahdollista maistaa Nelimarkka-museon uutta lappajärveläisen Kaffiino -kahvipaahtimon kahvia. Tummapaahtoinen nimikkokahvi tulee myös myyntiin museokauppaan loppiaissunnuntaina.

Ennen tai jälkeen kahvittelun voi käydä tutustumassa Vuoden nuoren eteläpohjalaisen taiteilijan, Katri Yli-Erkkilän, valokuvanäyttelyyn ja Eero Nelimarkan pysyvään näyttelyyn. Lisäksi tarjoamme tietoa Nelimarkka-museon tulevista vuoden 2017 näyttelyistä.

Tervetuloa!

Liput: 4/6€ / Museokortti

www.nelimarkka-museo.fi
www.museo100.fi
Huvilan joulu
Keskiviikko 14.12. kello 17-20
Jokavuotisessa huvilan joulussa nautimme joulun tunnelmasta tarjottavien, joulukorttityöpajan ja lapsille suunnatun lyhytelokuvanäytöksen äärellä. Juhlan järjestää Nelimarkka-museo ja tapahtumapaikkana toimii Eero Nelimarkan 1930-luvulla perheelleen kesäasunnoksi rakennuttama Villa Nelimarkka.

Joulukorttityöpaja kello 17–20

Joulukorttipajassa teemme pop-up -kortteja, jotka avattaessa paljastavat kolmiulotteisen sisäosan. Korttipaja on käynnissä koko juhlan ja elokuvanäytöksen ajan.

Lyhytelokuvanäytös kello 18 alkaen

Huvilan joulussa Villa Nelimarkan yläkerta muuttuu pienoiselokuvateatteriksi. Teatterissa esitetään eurooppalaisia lyhytanimaatioita yli kolmevuotiaille lapsille ja lapsenmielisille. Elokuvia on yhdeksän kuudesta eri maasta ja ne ovat valmistuneet vuosina 2014 ja 2015. Näytös on osa virallista lyhytelokuvapäivätapahtumaa ja sitä edeltäviä ympäri maata järjestettäviä pop-up -näytöksiä.

Lisätietoja lyhytelokuvatapahtumasta ja elokuvista: www.lyhytelokuvapaiva.fi

Juhla on kaikille avoin ja ilmainen, lämpimästi tervetuloa!

Osoite: Villa Nelimarkka, Pekkolantie 67
Eero Nelimarkka 125 vuotta
Nelimarkka-museo juhlistaa perustajansa Eero Nelimarkan 125:ttä syntymäpäivää kakkukahveilla maanantaina 10.10. kello 15-19.

Kakkukahveille on vapaa pääsy ja samalla voi tutustua Eero Nelimarkan sekä italialaisen nykytaiteen näyttelyihin.

Ohjelmassa on Heikki Jokiahon soittamaa harmonikkamusiikkia kello 18 alkaen sekä nonstop-työpaja, jossa toteutetaan 125 akvarellipostikorttia. Kortin kääntöpuolelle voi kirjoittaa terveiset ystävälle tai sukulaiselle. Teoksista tehdään suuri yhteinen taideteos ja museo postittaa teokset työpajaan osallistuneiden puolesta Nelimarkan juhlapostimerkillä varustettuna.

Kuva: Eero Nelimarkka, Omakuva, 1922
Sivellinsatu nukketeatteriesitys, Sytkyt
Sivellinsatu - Lapsille Nelimarkka-aiheista nukketeatteria sunnuntaina 9.10.

Nukketeatteri Sytkyt on valmistanut SKR:n Etelä-Pohjanmaan rahaston myöntämän apurahan tuella Eero Nelimarkan elämästä kertovan nukketeatteriesityksen ”Sivellinsatu”.

Kaikille avoimet esitykset järjestetään Nelimarkka-museossa sunnuntaina 9.10. kello 14 ja 15. Esityksiin on vapaa pääsy. ”Sivellinsatu – Eero Nelimarkka Alajärvellä” kertoo sadun avulla taiteilijan lapsuudesta ja taiteilijaksi kasvamisesta.

Nukketeatteri Sytkyt on Juha Laukkasen ja teatteriteknikko Arto Ollikaisen kiertävä ammattiteatteri. Sytkyt perustettiin 30 vuotta sitten ja nykyään esityksiä järjestetään niin koti- kuin ulkomailla. Vuosittain esityksiä on lähes 250 kappaletta, mm. päiväkodeissa, lastenjuhlissa ja sairaaloissa. Kaikille avointen esitysten lisäksi Sivellinsatu esitetään Järvi-Pohjanmaan alueen päiväkodeille.

Juha Laukkanen on valittu myös Unicefin hyväntahdon lähettilääksi.

www.sytkyt.fi

Ennakkotietoa esityksestä saa Sytkyjen Juha Laukkaselta:
puh. 041 708 5055 / laukkanensytkyt@gmail.com

Kuva: Sivellinsatu – Eero Nelimarkka Alajärvellä
Inspiroitunut Suomesta / Korun uusi tarina
Villa-Väinölä 13.-15.9.2016
Tina Khmelnitskaya, näyttely / luento / demonstraatiopaja.

Korutaiteilija, taidehistorioitsija ja vieraileva luennoitsijaprofessori Moskovan British High School of Art and Design -koulusta Tina Khmelnitskaya työskentelee Nelimarkka-museon residenssissä syyskuun aikana. Hän esittelee taidekorujaan Inspiroitunut Suomesta / uusi korukokoelma -näyttelyssä 13.-15.9.2016 Alvar Aallon suunnittelemassa Villa Väinölässä. Näyttelyn avajaiset pidetään 13.9. kello 11 ja näyttely on avoinna ti-to kello 11-17.

Khmelnitskaya pitää näyttelyn yhteydessä Designin uudet aakkoset -luennon 13.9. kello 18. Luento keskittyy design-korujen historiaan aina 1950-luvusta tähän päivään. Khmelnitskaya kertoo vaiheittaisesti korujen synnystä ja alkuvaiheista eurooppalaisella ja pohjois-amerikkalaisella taidekentällä.

1950-luvulla vaihtoehtoiset materiaalit ja uudet teknologiat mahdollistivat erilaiset kokeilut korutaiteessa. Luento tutustuttaa kuulijat design-korujen mestarien perintöön kuten Alexander Calderin, Sam Kramerin, Art Smithin, Peter Changin, Hayes Beckerin ja monien muiden tuotantoihin.

Keskiviikkona 14.9. kello 18 Khmelnitskaya pitää demonstraatiopajan, jonka alussa hän kertoo omien taidekorujensa taustoja ja esittelee käyttämäänsä Sculpey -muotoilumassaa. Luennon ja demonstraatiopajan kielinä englanti.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Osoite: Villa Väinölä, Väinöntie 4, 62900 Alajärvi

Yhteistyössä Aallokko kutsuu -hankkeen kanssa.
Flamencokitarakonsertti - Un Momento con Guitarra Flamenca
Nelimarkka-museo
4.8. Nelimarkka-museossa kello 18-19.45

Espanjalaisen kitaramusiikin ystävien iloksi Nelimarkka-museossa Alajärvellä soi elokuun alussa flamencon säveliä. Museossa järjestettävässä konsertissa esiintyvät kitaristit Toni Jokiniitty ja Jari Lehtonen.

Toni Jokiniitty lukeutuu maamme perehtyneimpiin flamencokitaristeihin. Hän on tullut monille suomalaisille tutuksi soolokonserttien, TV-esiintymisten, erilaisten teatteri- ja tanssiproduktioiden sekä ahkeran keikkailun myötä. Jokiniitty nähtiin taannoin myös kitaristileganda Vicente Amigon lämmittelijänä tämän Suomen-konsertissa.

Flamencoa Sevillassa opiskellut kitaristi on säveltänyt flamencokitaralle laajan ja monipuolisen ohjelmiston, joka taltioitui taannoin hänen tuoreelle esikoisalbumilleen "Promesa". Jokiniitty on kotoisin Pirkkalasta.

Vaasalaislähtöinen, maailmaa runsaasti kulkenut Lehtonen on monipuolinen muusikko, joka on esiintynyt kirjavasti Suomessa ja ulkomailla niin katu- ja ravintolasoittajana kuin konserteissa. Granadassa oppia ammentaneen kitaristin mullassa kasvaa flamencon ohella monta muutakin musiikin lajia, joista ohjelmistossa on viime aikoina kuultu Astor Piazzollan tangoja sekä fadoa. Flamencossa Lehtonen keskittyy enimmäkseen perinteen vaalimiseen ja on kehittynyt siinä varsin taitavaksi.

Jokiniitty ja Lehtonen ovat esiintyneet yhdessä syksystä 2011 eri puolilla Suomea. Konsertissa heitä kuullaan yhdessä ja erikseen.

www.tonijokiniitty.fi | www.lehtone.com

Liput 10e ovelta.

Tervetuloa!

Kuva: Toni Jokiniitty (vas.) ja Jari Lehtonen
AALLOKKO KUTSUU VILLA VÄINÖLÄÄN
Villa Väinölä
Avoimet ovet Villa Väinölässä 29.-31.7.
Pe 10-18, la 10-18 ja su 10-16

Aallokko Kutsuu on Nelimarkka-museon hallinnoima ja Aisapari ry:n rahoittama hanke (1.11.2015 – 31.12.2017), jonka tavoitteena on sovittaa Alvar Aallon elämäntyö Alajärvellä Nelimarkka-museon toimintaan. Laatia käyttösuunnitelma Alajärven Aalto-keskuksen tuntumassa sijaitsevalle rakennukselle Villa Väinölä ja toimintasuunnitelma Alvar Aallon Alajärven yhteyden tunnetuksi tekemiselle.

Villa Väinölä on Alvar Aallon v. 1926 suunnittelema kotitalo maanmittariveljelleen Väinö Aallolle. Väinö asui talossa vuoteen 1950. Alajärven kunta osti talon 1952 ja rakennus siirtyi Nelimarkka-museon hallintaan 2015. Rakennus on ollut tyhjillään toistakymmentä vuotta ja sitä on restauroitu mm. Museoviraston tuella.

Kunnostusta on tarkoitus jatkaa Aisapari ry:n kesäkuun 2016 kokouksessa hyväksymällä investointihankkeella - Väinölä Valmiiksi. Väinölä on määrä saada valmiiksi ja käyttökuntoon Suomi100 juhlavuoden kunniaksi ennen kesää 2017.

Aallokko kutsuu -hankkeen pääproduktio on Mestarit yhdessä -kokonaisuus. Sen päätapahtuma on mestareiden Eeron ja Alvarin yhteisnäyttely Mestarit yhdessä – Eero ja Alvar: itsenäistymisen aikaa ja sotavuosien vaiheita Alajärven maisemissa. Näyttely on esillä koko kesän 2017 sekä Nelimarkka-museossa, että Villa Väinölässä.

Mestarit yhdessä -tapahtuman alle suunnitellaan lukuisia oheistapahtumia, joista tiedotetaan talven mittaan: näyttelyitä, luentoja, musiikkia, teatteria, kulttuurimatkoja ym. Tavoitteena on yhdistää Alajärven mestarit kautta aikojen ja profiloitua taiteen ja arkkitehtuurin kaupungiksi 2017.

Tervetuloa tutustumaan vielä keskeneräiseen Villa Väinölään, sen tilanteisiin, suunnitelmiin ja vaiheisiin!

Villa Väinölä, Väinöntie 4

Lisätietoa:
Maria Lampinen
Nelimarkka-museo / Aallokko Kutsuu -hanke
040 620 4878
Elämää vastaanottokeskuksessa
Villa Nelimarkka
Valokuvia Villa Nelimarkassa 19.7.-5.8.

Hani Ahmed Ali Alkhmari ja Rasul Kadir Jalil ovat valokuvanneet Kivitipun vastaanottokeskuksen elämää Lappajärvellä viime vuoden lokakuusta tähän päivään.

Hani Ahmed Ali Alkhmari on kuvannut asukkaiden muotokuvia ja hänelle valokuvaaminen on jo pitkäaikainen unelma. Päätavoitteena on ollut tuoda esiin kuvattavien parhaat puolet.

"Olen kiinnostunut erilaisista paikoista, väreistä ja luonnosta. Yritän hakea erilaisia kuvakulmia ja luoda niiden kautta kuvista ammattimaisemman oloisia." - Hani Ahmed Ali Alkhmari

Rasul Kadir Jalil on toiminut kotimaassaan tv:n kameramiehenä ja Kivitipussa hän dokumentoi asukkaiden arkea ja vastaanottokeskuksen tapahtumia.

Valokuvista välittyy luottamus kuvaajia kohtaan ja kuvattavien yksilöllisyys. Koska molemmat valokuvaajat ovat vastaanottokeskuksen asukkaita, näkökulmat ovat asukkaiden omia eikä ulkoapäin annettuja.

Villa Nelimarkka, Pekkolantie 67

Avoinna: ti-pe kello 13-17

Tervetuloa!

Kuva: Hani Ahmed Ali Alkhmari
VUODEN NUORI ETELÄPOHJALAINEN TAITEILIJA 2016
Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto järjestää Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun 1.5. – 31.7.2016. Kilpailun avulla pyritään nostamaan kuvataiteen profiilia ja asemaa Etelä-Pohjanmaalla, antamaan nostetta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita. Kilpailuun voivat osallistua kaikki vuonna 1981 syntyneet tai sitä nuoremmat Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuvat tai sieltä kotoisin olevat kuvataiteilijat tai kuvataiteilijan ammattiin opiskelevat. Kilpailuun voi osallistua kaikilla kuvataidelajeilla, mutta kilpailuun osallistuvat työt eivät saa olla kolmea vuotta vanhempia. Taiteilijat osallistuvat kilpailuun 31.7.2016 mennessä.

Kilpailun säännöt ja osallistumisohjeet: www.epliitto.fi
Sadunlukua ja punontatyöpaja
Nelimarkka-museo
Keskiviikkoina 13.7. ja 27.7. kello 12-12.30 ja 14-14.30 Nelimarkka-museossa

Satuja luetaan puoli tuntia kerrallaan alkaen kello 12 ja 14 molempina päivinä. Satuja lukemassa Alajärven 4H-nuoret. Paperinarun punontatyöpaja kello 12-14 molempina päivinä.

Osallistuminen pääsylipun hinnalla: alle 7-vuotiaat ilmaiseksi / 7-16-vuotiaat, opiskelijat ja seniorit 4€ / aikuiset 6€ / Museokortti

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja museolehtorilta: Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / 044 297 0501 / 06 557 2129
Tuuli Linterin ikoneita Villa Nelimarkassa
18.6.-11.7.2016
Sinisellä pohjalla risteilee
valkeita pilvisäikeitä
kuin hentoja tikapuita
hartaimpien ihmisajatusten

kiipeiltäväksi. (Veikko Huovinen)


Tuuli Linteri (s. 1942 Alajärvi) on opiskellut ikonimaalausta vuodesta 2001 Hiiden opistossa, Helsingin ortodoksiseurakunnan ja Lohjan evankelisluterilaisen seurakunnan ikonipiireissä sekä useilla ikonimaalauksen intensiivikursseilla.

Villa Nelimarkan näyttelyn ikonit on maalattu yli kymmenen vuoden aikana. Maalaamisessa on käytetty maa- ja mineraalivärejä perinteisellä munatemperatekniikalla. Kultaukset on tehty 24 karaatin lehtikullalla. Ikonien pinta on suojattu lakalla. Valmis ikoni tarkastetaan, minkä jälkeen se voidaan siunata.

Linterin ikoneja on ollut esillä mm. Vuokon Galleriassa Kaskisissa (2008), Hailuodon kirkolla (2009), Vivamon Eväskartanossa (2009), Alajärven Kirkontuvalla (2010) sekä Kiskon Kivimakasiinissa (2013). Joulun ja pääsiäisen aikaan tapahtumaikoneilla on ollut käyttöä Lohjan seurakunnassa. Linteri on ollut mukana työryhmässä maalaamassa Tapanilan Stefanos-kodin kirkon tapahtumaikoneja (2009) sekä Nummelan rukoushuoneen ikoneja (2014).

Villa Nelimarkka (Pekkolantie 67) on avoinna näyttelyn ajan ti-pe 13-17, la 12-16 ja su 12-17. Juhannuksen 24.-26.6. huvila on suljettu!

Tervetuloa!
MUSEOVIIKKO NELIMARKKA-MUSEOSSA
Valtakunnallista museoviikkoa vietetään jälleen 16.-22.5.2016.
Vuoden 2016 museoviikon teemana on kulttuurimaisema.

Nelimarkka-museon ohjelma:

Keskiviikko 18.5.
Ilmainen sisäänpääsy kansainvälisen museopäivän kunniaksi. Samalla juhlistetaan Eeron nimipäivää museon perustajan Eero Nelimarkan kunniaksi. Ruoveden maisema -näyttelyn kuraattori Tiina Lamminen pitää maksuttoman opastuskierroksen näyttelyyn kello 12:30 ja 16 alkaen. Kello 16 Museopäivänä myös Café de Nelimarkka palvelee koko päivän. Tarjolla on kahvia ja Nelimarkka-leivos yhteishintaan 5 euroa. Museo on avoinna kello 11-17.

Lauantai 21.5.
Irlantilainen residenssitaiteilija Sophie Iremonger ohjaa Monster Mask -työpajan lapsille kello 10-12 Villa Nelimarkassa. (Pekkolantie 67, Alajärvi) Työpajassa pelataan hirviöpeliä ja tehdään oma hirviönaamari käyttäen apuna luonnosta löytyviä materiaaleja kuten lehtiä ja kaarnaa. Työpajaan vapaa pääsy! Lisätietoja museolehtorilta: Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / 044 297 0501. Museoon ilmainen sisäänpääsy. Museo on avoinna kello 12-16.
Viulu- ja pianokonsertti
Nelimarkka-museo
Viulisti Aino Palomäki ja pianisti Leena Pesu konsertoivat ke 16.3. klo 18 Nelimarkka-museolla. Ohjelmistossa on Bruchin viulukonsertto sekä Brahmsin sonaatti viululle ja pianolle, muita säveltäjiä muun muassa Mozart, Chopin ja Sibelius.

Molemmat opiskelevat Centria-ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogeiksi ja toimivat tuntiopettajina alueen musiikkiopistoissa.

Konserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

Kuvassa: Aino Peltomäki (vas.) ja Leena Pesu
Seurat Alaviitalan tapaan, su 13.3. klo 13
Nelimarkka-museo
Perinteiset Seurat Alaviitalan tapaan järjestetään jälleen Nelimarkka-museossa.

Museon naistoimikunnan ideoiman tapahtuman nimi viittaa Eero Nelimarkan samannimiseen maalaukseen sekä hänen vaimonsa Saiman kotipaikkaan, Alaviitalaan. Sekä Eero Nelimarkka että Saima (os. Alaviitala) olivat lähtöisin uskonnollisesta kodista ja tapahtuma kunnioittaa Nelimarkan perheen vahvaa uskonnollisuutta.

Ennen seuroja nautitaan naistoimikunnan tarjoamat kahvit ja kerätään kolehti lähetystyön hyväksi. Siionin virret kuuluvat olennaisena osana Seuroihin Alaviitalan tapaan.

Tänä vuonna seurojen puhujina toimivat Lilja Lindholm ja Pentti Lemettinen. Tervetuloa!
Salainen talvipuutarha, to 3.3. klo 10-15
Villa Väinölä
Talvilomaviikolla Nelimarkka-museo järjestää kaksi työpajaa Villa Väinölässä. Väinölän sisäpihalle rakennetaan jäästä ja kukista talvinen kasvihuone sekä sisätiloissa on mahdollisuus osallistua monotypia-grafiikanpajaan. Jäärakentelussa säävaraus. Osoite: Väinöntie 4, 62900 Alajärvi.

Työpajat ovat kaikille avoimia, tervetuloa! Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Lisätietoja museolehtorilta: Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / 044 297 0501 / 06 557 2129
Ystävänpäivänä ilmainen sisäänpääsy museoon
Nelimarkka-museo
Ville Vuorenmaan näyttely on esillä viimeistä päivää ystävänpäivänä 14.2. Sen kunniaksi Nelimarkka-museo toivottaa kaikki tervetulleeksi museoon ilman pääsymaksua. Myös taiteilija on paikalla päivän aikana.

Cafe de Nelimarkka on poikkeuksellisesti avoinna kello 12-17. Tarjolla kahvia ja Nelimarkka-leivos yhteishintaan 5 €.

Kuva: Ville Vuorenmaa: Sillan kirjoitusten paluu (2015)
Kiinalainen kalligrafia-työpaja Lauantaina 13.2. kello 13-16
Nelimarkka-museo
Huan Ya Chen Ketonen ohjaa työpajan, jossa on mahdollisuus kurkistaa kiiinalaisen kalligrafian perusperiaatteisiin ja tekniikkaan. Kiinalainen kalligrafia on ikivanha taidemuoto, joka on muotoutunut vuosien saatossa kuvamerkeistä kirjoitukseksi. Käymme läpi kirjoituksen piirtoja, rakenteita, painopisteitä ja sommittelua. Kirjoitusta harjoitellaan siveltimillä sekä musteella ja aiempaa kokemusta ei tarvita. Lisäksi tutustumme kiinalaisen kalenterin kahdentoista eläimen tarinaan ja maalaamme eläimiä itse.

Työpaja on suunnattu kahdeksasta ikävuodesta aikuisiin, mutta nuoremmatkin lapset voivat tulla vanhemman seurassa.

Tervetuloa!

Työpajaan voi ilmoittautua ja kysyä lisätietoja museolehtorilta:
Aino Mäntyvaara / aino.mantyvaara@alajarvi.fi / 06 557 2129 / 044 29 70 501
Paikan päälle voi saapua myös ilman ennakkoilmoittautumista – vapaa pääsy!
Pala-animaatiotyöpaja lapsille tiistaina 5.1.2016 kello 13-16 Nelimarkka-museolla
Nelimarkka-residenssin taiteilijat Anja Tchepets, Dorothée Billard ja Clemens Helmke järjestävät animaatiotyöpajan 6-12-vuotiaille lapsille.

Työpajassa tehdään lyhyt animaatio, jossa käytetään löydettyjä esineitä tai lasten lempileluja. Osallistujat voivat tuoda halutessaan leluja mukanaan.

Yksinkertaisen juonen ja stop-motion -tekniikan avulla esineet heräävät eloon. Esineet valokuvataan ja kuvat yhdistetään taiteilijoiden tietokoneella yhtenäiseksi animaatioksi. Työpajan lopussa valmiit animaatiot katsotaan yhteisessä näytöksessä.

Tervetuloa!

Kuva: Dorothée Billard ja Clemens Helmke.
Villa Nelimarkan joulu 18.12. kello 17-20
Tule viettämään iltaa jouluisissa tunnelmissa!

Huvilan ohjelmassa työpajoja, lämmintä glögiä, jouluista musiikkia ja mukavaa yhdessäoloa. Vietämme joulujuhlan ohessa Nelimarkka-museon 20-vuotista taivalta Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona. VHS-videoilta voit tarkastella, minkälaisissa tunnelmissa aluetaidemuseo vihittiin vuonna 1995.

Kaikille avoimet työpajat:

Valomaalaus
Otamme valokuvia pitkällä valotusajalla, jolloin ilmaan voi “maalata” ja “piirtää”. Ota mukaan oma valonlähteesi. Se voi olla taskulamppu, pyöränvalo, pattereilla toimiva valosarja, värivalo — ihan mitä vaan! Leikitään valoilla vuoden pimeimpään aikaan.

Piparkakkujen koristelu
Koristele herkullisia pipareita mielesi mukaan. Voit esimerkiksi kastaa koristukset nonparelleihin. Piparit tarjoaa Luoma-ahon leipomo.

Lämpimästi tervetuloa!

Pekkolantie 67

Kuva: Ville Vuorenmaa
Nina Nahkala: taiteilijapäivä 7.11. kello 12-16
Nina Nahkala on tavattavissa Nelimarkka-museolla lauantaina 7.11. kello 12-16. Taiteilija kertoo työstään sekä The Journey – Matka -näyttelystä. Ohjelmassa myös teosmyyntiä, musiikkia sekä glögitarjoilu.
Vapaa pääsy!
Eero Nelimarkan syntymäpäivä 10.10. – Ilmainen sisäänpääsy museoon
Lauantaina 10.10. tulee kuluneeksi 124 vuotta Eero Nelimarkan syntymästä. Museo juhlistaa päivää tarjoamalla museovieraille ilmaisen sisäänpääsyn! Museo on avoinna kello 12-16.
Nelimarkka-museon soiva lokakuu
11.10. klo 17 - 18.10. klo 17 - 25.10. klo 17
Kolmen lokakuisen sunnuntain (11.10., 18.10. ja 25.10.) konserteissa esiintyvät taiteilijat Krister Aho, Terttu Iso-Oja, Leena Jaakkola, Anna-Mari Peltonen sekä Jussi, Raili ja Samuli Peltonen. Konsertin toteutukseen osallistuvat Järvi-Pohjanmaan kulttuuripalvelut yhteistyössä Nelimarkka-museon kanssa.

11.10.2015 klo 17
Trio Anna-Mari Peltonen (piano), Leena Jaakkola (viulu) ja Samuli Peltonen (sello) tunnelmoivat Oskar Merikannon, Gabriel Faurén ja Enrico Tosellin musiikin parissa.

18.10.2015 klo 17
Terttu Iso-Oja (sopraano), Raili Peltonen (piano) ja Jussi Peltonen (sello) esittävät Sibeliuksen lauluja ja kamarimusiikkia.

25.10.2015 klo 17
Ensemble Artesin kamarimusiikkikonsertissa kuullaan mm. Dubois´n, Sonnisen, Kreutzerin, Schubert-Lisztin ja Almilan sävellyksiä. Taiteillijat Terttu Iso-Oja (sopraano), Krister Aho (klarinetti), Jussi Peltonen (sello) ja Raili Peltonen (piano).

Liput 10 €